Gjør lommepenger barna våre til tapere?

Har du barn i huset, har du garantert vært innom temaet "lommepenger". Hvor mye skal de få, og hvor ofte? Skal barna få lommepenger basert på alder eller gjøremål? Og skal de få lommepenger selv om de ikke gjør noe hjemme?

Mange synes dette med lommepenger er vanskelig, for som vi vet så er det i likhet med mange voksne, ikke alle unger som synes det er morsomt å støvsuge, vaske badet eller gå ut med søpla.

Skal man da være så tøff å si beklager, da blir det ingen penger heller? For det er jo vanvittig deilig å slippe det evinnelige maset om penger, hver eneste gang man er på butikken. Og hadde ungene fått disse lommepengene, så hadde det forhåpentligvis blitt slutt på gnålet. Da hadde de kunnet kjøpe seg det de ville, uten å måtte mase hull i hodet på oss foreldre hele tiden. Unntaket er selvsagt i de tilfeller der lommepengene allerede er brukt opp, da er du i trøbbel uansett...

Give up or stay strong

Så hva gjør man da dersom ungene ikke gidder å gjøre noe hjemme, og de fortsetter å mase om penger hele tiden. Gir etter? Dessverre er vi mange foreldre som gir etter, og jeg sier dessverre for det som egentlig skjer, er at vi gjør både barna og oss selv en bjørnetjeneste.

For hvordan skal de lære å sette "tæring etter næring", dersom det ikke er noen som viser hvordan det gjøres? Er du som meg, så er det alltid noe du har lyst på, men som voksen vet vi at det ikke er mulig å kjøpe alt. Vi har lært at vi må tilpasse forbruket etter inntekten, hver eneste dag. Har du forsøkt å spørre et barn om de vet hvor pengene våre kommer fra? Eller om de vet hvor mange timer man må jobbe for å kjøpe den nyeste iPhonen som alle vennene har? De har ikke peiling!

Så, dersom vi til enhver tid gir etter og gir barna penger til det de vil ha, uten at de gjør noe tilbake - hvordan skal de da lære dette selv? Se for deg at du har et barn som er gammel nok til å ha egen jobb eks. et barn mellom 15-18 år. Barnet tjener sine egne penger, men har (naturlig nok) ikke lyst til å bruke sine egne penger til å kjøpe seg saker og ting, for da blir det jo ingenting igjen! Barnet kommer derfor til deg som forelder og spør om penger. Du gir etter (fordi barnet har jo vært så flink å jobbe og tjene sine egne penger - og det er jo trist dersom de skulle bli borte med en gang....) men hva er det egentlig du gjør da? Er du snill eller litt dumsnill? Believe me, jeg har vært der og synes det er helt magisk hvor store dådyrøyne det er mulig for et barn å lage, og vi er jo så uendelig glade i disse håpefulle dådyrene og vil de jo gjerne gjøre de glade. Men det er her bjørnetjenesten kommer inn, for jeg kan love deg at etter hvert som tiden går, så blir dådyrøynene større, vi blir mer frustrerte mens barnet blir mer og mer forvent.

Se for deg at denne historien gjentar seg til barnet flytter ut. Barnet har da opparbeidet seg en pen sum på konto, som kommer godt med når det flytter et annet sted i landet for å gå på skole. Så kommer den harde hverdagen, sparekontoen begynner å bli slunken pga depositum, fadderuke og andre sosiale happenings, og barnet må styre økonomien på egenhånd. Hadde det ikke da vært greit at de da hadde vært vant til å sette tæring etter næring?

Å starte denne læringsprosessen først når de har flyttet hjemmefra, vil komme til å bli utrolig tøft. Da skal de helt på egen hånd lære at hva ting koster, og hvor mye de kan bruke uten å gå tom. Jeg sier ikke at det kommer til å gå til h...., men sjansen er utrolig mye mindre dersom de hadde hatt noen år å øve seg på før de sto på egne ben.

Vi er forpliktet til å lære våre barn

Barna våre har gjennom grunnskole og ungdomsskole lært seg å lage mat, de har lært hva slags sopp som kan spises og hvilke som ikke kan spises, de har lært flere språk, spille blokkfløyte og triangel, men det har vært alt for liten fokus på at penger ikke er en fornybar ressurs, at det til slutt blir tomt dersom man ikke fyller på i den andre enden.

Jeg tviler sterkt på at du blir ansett som en dårlig forelder (se bort fra podens urasjonelle mening...) dersom du lærer barnet ditt følgende:

  • Penger vokser SERIØST ikke på trær

  • Man må ha penger for å kunne kjøpe seg noe

  • Man skal ikke bruke mer penger enn det man har

  • Dersom du ikke har penger på konto, så betyr det at det er tomt

  • Dersom du ikke har penger på konto, så betyr det at du ikke har råd

  • Det er kun i eventyrene man har en hemmelig skuff som fylles med penger etter behov

Stay strong

Vi vet at det kan være fryktelig vanskelig å gå ned på standard, og redusere forbruket. Dette gjelder også for våre håpefulle, og ved å ikke sette krav til barna våre så vil de heller ikke være forberedt når den harde hverdagen kommer. Alternativet er jo at barnet fortsetter å komme tilbake å spørre etter penger, og det er kjedelig både for foreldre og for barnet. De fleste ønsker å stå på egne ben når de først ha flyttet hjemmefra, og veien til kredittkort eller forbrukslån for å få dekket forbruket blir da kort.

Som foreldre har vi en plikt til å forberede barna våre så godt som mulig til det som venter dem når de skal stå på egne ben, og da er privatøkonomi en svært viktig faktor. Jeg sier ikke at du aldri mer skal kunne gi barna dine penger uten at de gjør noe igjen, men å gi etter hver gang de spør etter penger er etter min mening mer ødeleggende enn vi kanskje tror.

Så for å oppsummere litt, gjør lommepenger barna våre til tapere? Vel, dersom barna bare får og får uten at det stilles noen krav og uten at det ligger noen læringsprosess bak, så er jeg redd for at mange kan få det tøffere enn nødvendig den dagen de flytter hjemmefra. Det er i alle fall ingen tvil om at våre håpefulle vil stå bedre rustet, dersom vi lærer dem mer om privatøkonomi som en del av den ordinære oppdragelsen.

Hva mener du?


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square