Slik reduserte vi forbruket med kr. 13.000,- (på 1 mnd)

Det er interessant å se hva man klarer å få til, hvis man virkelig bestemmer seg for det. Vi var kommet noen dager ut i året, og det var tid for å gå gjennom fjorårets familieøkonomi og se hvor pengene tok veien i 2016.

Å gå gjennom økonomien på denne måten er både nyttig og nervepirrende, for hva er det man vil finne?

Matvarer er den posten som de aller fleste bruker mest penger på, og for vår egen del så fant vi ut at vi hadde brukt mindre penger på mat enn året før, men ikke så mye som vi opprinnelig hadde planlagt. Vi hadde også redusert mye på småkjøp, men vi så at det fortsatt var potensiale for å endre handlevanene ytterligere.

Den kvelden var jeg svært besluttsom da jeg gikk og la meg, motivasjonen var på topp og fra og med neste dag skulle det bli andre boller! Her skulle det gjøres endringer, forbruket skulle ned og sparingen skulle opp!

Den store planen

Planen vår var som følger:

1) Planlegg innkjøpene for hele uken og handle 1 gang i uken

2) Bruk opp rester i kjøleskapet

3) Frys ned mat som du vet ikke blir brukt (dette hadde vi IKKE vært flink til)

4) Bruk det vi har av mat i fryser etc før vi handler nytt

5) Ha ett måltid i uken som er rimelig, eks. suppe

6) Dersom vi er fri for en type pålegg, så spis noe annet (det er faktisk mulig...)

7) Kjøp matvarer på 50% og frys ned

8) Når du handler, er det er noe du MÅ ha eller har du bare lyst på det?

Å gjøre disse endringene var faktisk ikke så vanskelig, det krevde litt planlegging - men på den andre siden så var det faktisk mye bedre å planlegge én gang i uken enn å være stresset hver eneste dag fordi vi ikke visste hva man skulle ha til middag.

Så hva skjedde? Relativt raskt oppdaget vi at denne planleggingen fikk store positive konsekvenser, og i januar reduserte vi utgiftene på matvarer med kr. 2.400,- I februar reduserte vi med kr. 2.600,- mens vi i mars reduserte utgiftene på mat med hele kr. 3.600,-!

Å redusere forbruket på mat så mye er jo egentlig ganske utrolig, men det som rett og slett er fantastisk er at denne innstillingen legger seg i ryggmargen og du begynner å lage en vane. Og hva skjer da? Jo, du blir bevisst når du handler andre varer også både når det gjelder klær og shopping generelt, hva du bruker på kafe og restaurant etc. For vår del ble konsekvensen at vi i januar faktisk reduserte det totale forbruket med kr. 13.000,-!!! (ikke regninger og andre faste utgifter) I februar reduserte vi med kr. 12.000,- og i mars med kr. 9.300,- .

Nå tenker du sikkert at ”her gikk det nedover med sparingen gitt…, mindre og mindre for hver måned”, men det gjorde ikke det skjønner du. For prosentvis så reduserte vi forbruket i mars med 10% mer enn i januar og februar. Og da tenker du kanskje "de hadde sikkert et vanvittig forbruk siden de klarte å redusere så mye...", men det hadde vi heller ikke. Vi brukte tydeligvis mer en vi strengt tatt hadde behov for, men vi følte absolutt ikke at vi sløste.

Tiden fremover

Nå er vi i gang med april, og jeg gleder meg til å se hvor mye vi klarer å spare denne måneden. Det har blitt en motivasjon å se hvor mye vi kan spare, og det har rett og slett begynt å gå sport i det. Her konkurrerer vi kun mot oss selv, og jeg tror vi er mer motivert enn hvis vi hadde konkurrert mot noen andre.

Og til de som lurer, ingen barn, voksne eller husdyr døde eller ble skadet i dette forsøket. Jeg tror faktisk ikke de har merket noe som helst.

Hva med deg?

Lyst til å prøve du også? Hva har dere brukt på eks. mat, klær, kafe og restaurant, strøm og forsikring? Vi hjelper deg med å komme i gang og gir deg en detaljert oversikt som viser hvor pengene tok veien siste året. Vi går gjennom analysen sammen med deg, og hjelper deg til å sette opp mål. Å få oversikt over forbruket er den tyngste jobben, men den gjør vi for deg.

Økonomi kan egentlig være ganske gøy skjønner du, og målet er ikke å bli gnien - men å bli bevisst eget forbruk :-)

Lykke til!!


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square