15 regler for å bedre økonomien

Journalist Adrian Møller Haugan skrev en gang en artikkel på side3 som handlet om økonomibloggeren Len Penzo og hans 38 regler for å bedre økonomien. Denne synes vi var så pass god at vi velger å gjengi disse reglene her, dog kun de 15 mest interessante (inkludert noen kommentarer fra oss).

1. Det er nesten umulig å kunne kontrollere økonomien din effektivt dersom du ikke har oversikt over inntekt og utgifter. (Jepp, dette er vi helt enig i, bare at du kan stryke ordet "nesten" i begynnelsen av setningen).

2. Bare idioter spiller på Lotto. (Hmmm, er det bare idioter som vinner også da? Ville vel ikke ordlagt meg helt slik, men kan være enig i at det nok ikke er den beste måten å prøve å bli rik på).

3. Å være sparsommelig har sine begrensinger. Den mest effektive måten å forbedre din personlige økonomi, er å finne flere måter å øke inntekten din. (Det er sant!)

4. Styr husholdningsøkonomien som et foretak og hold øynene alltid åpne for nye måter å øke inntekten. (Jepp til dette også)

5. Når det kommer til å spare penger, er tålmodighet en dyd. (Spar litt over alt, du vet - microspar, sette av ekstra på regningskonto, spar litt i fond. "Mange bekker små, gjør en stor å. Når jeg var liten så brukte jeg å gjemme penger over alt slik at jeg kunne glemme de og bli glad når jeg plutselig fant de igjen. Jeg hadde til og med gjemt penger under vegg-til-vegg teppet i stua. Ser du for deg den dagen jeg kom hjem fra skolen og oppdaget at pappa hadde skrudd på en gulvlist over skøyten på teppet... Han var ikke særlig blid når han måtte skru opp alt igjen)

6. Uansett hvor hyggelig og grei din finansielle rådgiver er så er det ingen andre enn deg selv som bryr seg om å forbedre din økonomiske situasjon. (Tjæh, de fleste finansielle rådgivere er gode mennesker som vil deg vel, men det er vel bare du som virkelig vet hvor og hvor hardt skoen trykker).

7. Gjeld er en form for slavekontrakt som mennesker inngår der de ofrer fremtidig inntjening for øyeblikkelig tilfredsstillelse. (Typisk kredittkortkjøp og forbrukslån. Når du kjenner at lysten er der, så ta deg en liten runde rundt kvartalet, luft hodet og tenkt deg om en gang til. Og husk, hvis du må bruke kreditt for å kjøpe deg noe, så har du mest sannsynligvis ikke råd).

8. Penger kjøper deg ikke lykke. Om du ønsker å oppnå Nirvana må du fokusere på å oppnå økonomisk frihet. (True, hvis du bruker ekstra midler til å betale ned på lån så oppnår du en økonomisk frihet ved at penger du tidligere brukte til å betale ned på lån, nå kan brukes til noe annet, evt spares)

9. Kjøp når prisen er lav, selg når den er høy, og alltid ha en strategi for hvordan du kan komme deg ut av enhver investering. (Denne er helt riktig).

10. Bare idioter tror at alle som kjører luksusbiler er rike. (Jeg tror vi må slutte å kalle folk for idioter, men det er sant at ikke alle faktisk har råd til den luksusen som de omgir seg med).

11. Alle kan oppnå økonomisk frihet, uavhengig av hvor mye de tjener. (Det er sant, men det kan ta lengre tid for de som tjener mindre. Ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lengre tid.)

12. Alle handlinger har en konsekvens. Derfor er det viktig å alltid bruke mindre penger enn du tjener. (Denne trenger vel egentlig ikke å kommenteres?)

13. Et excel-dokument kan hjelpe selv den mest uorganiserte personen å få kontroll over egen økonomi. (Det er sant, men bruk heller liQvi, så kan du kaste excel arket ditt til pises, så fremst du ikke skal bruke det til noe annet da).

14. Når det kommer til å få kontroll over din egen økonomi er de uten en konkret plan dømt til å mislykkes. (Alt må ha en plan, med del-mål og hoved-mål. Du kommer ikke i mål dersom du ikke vet veien).

15. Personlig økonomi er ikke rakettforskning. (Det er helt sant, at det kan være utfordrende vet vi - men det er jo det vi skal gjøre noe med).


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square