Slik reduserer du matbudsjettet!

De fleste av oss bruker alt for mye penger på mat! Altså, mat trenger vi jo, men trenger vi absolutt alt vi kjøper, og trenger vi å handle flere ganger i uka? For mange er matbudsjettet den største utgiftsposten på brukskontoen, men det er faktisk mye man kan gjøre for å kutte forbruket og dermed spare penger.

Den evinnelige tidsklemma får ofte skylden for at man handler flere ganger i uka, men prøv heller å tenk at dersom du bruker 30 minutter på lørdag formiddag til å planlegge neste ukes middagsmeny, og drar å handler inn for hele uka, så lover jeg deg at du blir å spare både penger, tid og frustrasjon ved at..

1) Du trenger ikke bruke tid på å lure på hva du skal lage til middag.

2) Du trenger ikke bruke tid på å dra innom å handle før du drar hjem fra jobb.

3) Du sparer penger fordi du unngår å kjøpe alt det unødige du kjøper når du er sulten.

4) Du sparer penger fordi du slipper småkjøp på dyre butikker

I vår familie har vi ikke alltid vært flinke vi heller, men vi forsøker. Og det er absolutt ingen tvil om at de ukene vi klarer å holde oss til planen, så har vi et mye lavere forbruk enn de ukene vi ikke klarer det. Ved å være bevisst og planlegge, så bruker vi mellom 2000-3000 kr. mindre hver måned enn vi gjorde tidligere.

Her er et eksempel på hvordan det typisk kan se ut:

Det første bildet viser hva en familie har brukt på matvarer hver måned i løpet av 1 år, og snittet er som vi ser på kr. 12.858,- Her skal vi ikke vurdere om det er mye eller lite, for det er det vi ser på bilde nr. 2 som faktisk avgjør det spørsmålet.

På bildet 2 ser vi nemlig hvilket beløp familien har handlet for hver eneste gang de har vært på en matbutikk. De har faktisk handlet 53 ganger for beløp over kr. 1000,- og det er jo det vi egentlig er ute etter, at man handler stort 1 gang i uka (og som vi vet så er det 52 uker i 1 år). Så hvis dette hadde vært den eneste søylen i diagrammet , så hadde det vært perfekt. Men så er det jo ikke det da... Familien har handlet hele 359 ganger gjennom et helt år, i tillegg til de gangene de har handlet stort 1 gang i uken. Og de er her man kan spare penger, for hadde de lagt til litt ekstra på ukeshandelen, så hadde de ikke hatt behov for å handle midt i uka og forbruket ville således gått ned.

Bilde nr. 3 viser hvor mange ganger de har dratt kortet i en matbutikk, og som vi ser så er det i snitt mer enn 1 gang pr. dag. Så det er ikke tvil om at denne familien kunne ha spart mye penger ved å planlegge bedre.

Så til noen tips for å redusere matbudsjettet:

Planlegg middag for hele uka:

Det trenger ikke være så avansert. Det er 7 dager i uka og hvis dere er som de fleste familier i Norge, så har dere taco på fredag, også har dere sikkert en dag der alle skal på trening samtidig, og da kan man ta noe raskt som ostesmørbrød, eller rester.

Mandag: Kylling (wok, stekt kylling, kylling i form...)

Tirsdag: Rester/ostesmørbrød (evt pasta, pannekaker..)

Onsdag: Suppe (grønnsakssuppe, tomatsuppe, ertersuppe...)

Torsdag: Fisk (kokt torsk, fiskekaker, fiskeboller, wok...)

Fredag: Taco

Lørdag: Pizza

Søndag: Kjøtt (koteletter, får i kål, kjøttkaker, saltkjøtt....)

Skrive handleliste:

Planlegg både middag, pålegg, brød og smør, og forsøk så godt som mulig å hold deg til listen. Husk å kjøpe inn litt kosemat dersom dere har tenkt dere på søndagstur eller dersom det skjer noe spesielt i uka som kommer.

Lag en standarliste:

Standardlisten inneholder det du vanligvis må ha hver uke som brød, mel og pålegg etc. Hvis du har en standarliste så fyller du bare på med middagene, så slipper du å finne opp hjulet på nytt hver eneste uke.

Handle 1 gang i uka:

Når du handler en gang i uka kan du faktisk kjøpe inn litt ekstra kos, for som regel blir det rimeligere uansett i forhold til om du handler hver dag (men ta ikke helt av da!)

Snart ut på dato:

Mange butikker har nå begynt å ha egne seksjoner for matvarer som går ut på dato om kort tid. Her kan du faktisk gjøre mange gode kjøp blant annet egg, som gjerne holder mye lengre enn "best før" dato. Joghurt kan kjøpes og fryses, så har du en enkel og god is, og kjøttprodukter kan fryses uten problem. Her er det faktisk MYE å spare!!

Kilopris:

Det er mye å spare ved å se på kiloprisen.

Kjedens egne merker:

Av en eller annen grunn så er vi mennesker litt rare, for hvis det er billig så er det liksom ikke bra nok? Men det er jo det! For å si det på en annen måte, så er det ikke alt som er dyrt som er bra heller... Ta en titt på prisforskjellen og prøv i det minste, og for å si det sånn - gjør du et bomkjøp og maten ikke er god, så har du ikke tapt så forferdelig mye likevel.

Hvor handler du:

Det er stor forskjell på prisen på de ulike matbutikkene, så vær nøye på hvor du handler. Følg gjerne med på ulike matbørser.

Gode tilbud:

Jeg mener ikke at du skal kjøre rundt i hele byen på alle butikkene og handle alle tilbudene, men hvis du er en stor familie og har taco hver fredag, da lønner et seg å kjøpe inn både kjøttdeig og grandiosa når det selges for 25,- stykket. Er du heldig så finner du noen sunne matvarer også på tilbud.

Fyll handlekurven og se hva det koster:

I "gamledager" brukte vi ca 12.000 i måneden på mat. Det er 3000,- i uka!!! Så, en fredag vi var fri for alt gjorde vi en test. Vi laget handleliste og handlet absolutt alt vi trengte + litt til. Jeg hadde skikkelig angst når jeg skulle betale, for handlevognen var nesten på bristepunktet. Men vet du hva det kostet? 1700,-... Det er jo mye penger, men det er laaaaangt under 3000,-. Så finn ut hva du bruker på matvarer og gjør en test dersom du bruker mye. Det ga oss en oppvekker i alle fall.

Sjekk fryser og kjøleskap:

Du har nok helt sikkert liggende noe i kjøleskap, fryseboks eller skap som kan brukes. Ha som et mål å bruke det du har liggende før du kjøper noe nytt.

Har du noen tips?


Utvalgt innlegg
Siste innlegg