Sunn privatøkonomi

Hva er en sunn privatøkonomi? Det kan kanskje diskuteres, og muligens er det også individuelt. Men det er noen faktorer som går igjen, og er du "innafor" på disse punktene, så ligger du godt ann.

Belåningsgrad under 80%

Mange har boliglån, men mange har dessverre alt for høy belåningsgrad. I dag er det (heldigvis) sjelden du får lånt mer enn 80% av boligens verdi, og sånn bør det være. Men hvordan kan det ha seg at mange likevel har for høy belåning? Tenk deg et eksempel der du har vært i banken og fått lånt penger tilsvarende 75% av boligens verdi, så kommer det en korreksjon i boligmarkedet og plutselig har verdien på boligen din gått ned. Da kan du havne i den situasjonen at belåningsgraden plutselig ikke lengre er på 75%, men på eks. 80% eller mer. Så for å ha en sunn privatøkonomi anbefales det at man har så lav belåningsgrad som mulig, og helst under 80%

God likviditet

Å ha god likviditet betyr at du har ekstra midler tilgjengelig dersom du skulle ha behov for det, eks hvis vaskemaskinen eller noe på bilen ryker. Dette har vi snakket om i tidligere innlegg. Det er anbefalt at man har en bufferkonto som tilsvarer 2-3 månedslønner.

Fast sparing

Dessverre er det mange som av ulike grunner ikke klarer å spare fordi det ikke er noe igjen når måneden er slutt.....Men hva med å tenke litt omvendt, og snu det litt om? Når lønnen kommer inn på konto, så sett av penger til regninger og deretter til sparing. Det som da blir igjen går til forbruk. Hvis man skal vente å se om det er penger igjen på slutten av måneden, så er det ofte ikke det. Les mer om ulike typer sparing her.

Boligrenten

De aller fleste av oss jubler når boliglånsrenten går ned for da får vi mer penger å rutte med. Ulempen er at man da legger seg til et høyere forbruk, og som vi vet er det vanskelig å endre vaner spesielt dersom vanen er noe vi ikke ønsker å endre. Så hva gjør man da når renten går opp igjen en vakker dag? Det enkleste er faktisk det kjedeligste, nemlig å IKKE øke forbruket når renten går ned, men faktisk betale akkurat det samme (og helst litt mer dersom du har mulighet til det). Da slår du nemlig flere fluer i ett smekk ved at du betaler raskere ned på lånet, du beholder samme forbruk som vanlig og du slipper problemene mange får når renten går opp igjen. Da er du nemlig vant til å betale mye på lånet, og siden den ekstra innbetalingen har vært frivillig så vil kanskje denne ekstra innbetalingen være nok til å dekke renteøkningen.

Inkasso

Unngå inkassosaker! Hvis du er så uheldig å få en inkasso, så sørg for å bli kvitt den så raskt som overhode mulig. Det er utrolig mye som stopper opp hvis man har en inkasso registrert på seg. Vi skal ikke snakke så mye om det her, men rådet er å rett og slett betale regningene i tide. Hvis du er i en situasjon der du ser at det er vanskelig, så ta kontakt med kreditor og forklar situasjonen, det er mye som kan løses bare man gir beskjed. Men hvis du bare unngår å betale, så er det ikke mye sympati å hente dessverre.

Kredittkort

Kredittkort er ikke så fy-fy som mange vil ha det til, så lenge man sørger for å betale det ned hver måned. Det er anbefalt å bruke kredittkort dersom du handler på nett eller betale reiser. Men det er 2 regler når det gjelder kredittkort: 1) Dersom du må bruke kredittkort for å kjøpe noe fordi du ikke har penger på det vanlige kortet, så betyr det rett og slett at du ikke har råd. 2) Betal ned alt hver eneste måned.

Forbrukslån

Enkelt og greit, unngå forbrukslån. Sjekk heller om du har mulighet til å få lånt opp mer på boliglånet (men hold deg under 80% belåning).

Gjeldsgrad

Størrelsen på gjelden og størrelsen på inntekten bør samsvare og det er en gylden regel som sier at gjeldsgraden ikke bør være høyere enn 2,5-3,5 ganger inntekten.

Forsikring

Sørg for at du er godt nok forsikret dersom ulykken skulle være ute, både når det gjelder død og uførhet. Personforsikring er dessverre litt undervurdert, og konsekvensene kan være store. Forsikringssummen bør stå i samsvare med størrelsen på lånet, og dette er noe din rådgiver i banken kan hjelpe deg med. Les mer om personforsikring og viktigheten av dette her.


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square