Har du penger igjen på konto når det nærmer seg lønningsdag?

Sparing er vel et av de temaene det har vært skrevet flest artikler om gjennom tidene, og derfor skriver vi like godt en til.

Vi blir til stadighet fortalt at vi må spare, spare og spare, og vet du…det er faktisk helt sant! I undersøkelsen vi foretok i mars så var det 58% som sa at de sparer fast hver måned – dette er kjempebra, men vi skulle ønske at tallet var mye nærmere 100%.

Ulike spareformer

Det finnes utallige måter å spare på og det er ikke noen fasit på hva som er riktig. Det som er viktig er at du i det hele tatt sparer. Hvis vi skulle komme med noen tips så vil sparing til en bufferkonto være absolutt førsteprioritet, i tillegg synes vi også at det er greit å ha en ”vanlig” sparekonto som du kan benytte dersom du eks. har lyst på en ny sofa eller TV. Som nevnt i artikkelen om bufferkonto så skal jo ikke slike ting gå fra bufferkontoen, derfor er det lurt å ha en egen for det.

Sparing eller forbruk

Mange påstår at de ikke har råd til å spare, og for enkelte med veldig trang økonomi kan nok det være slik, men de aller fleste av oss har råd og bør TA seg råd til å spare. Man trenger ikke nødvendigvis å sette av flere tusen kroner hver måned, men start med et beløp som du føler du har råd til - for når man først kommer seg i gang så er det lettere å øke beløpet etter hvert.

Det er det samme rådet man gir til studenter som påstår at de ikke har råd til å spare til BSU (boligsparing for ungdom), der anbefaler man at studenten starter med eks 50,- i måneden (det klarer de fleste…) så er de i alle fall i gang og det blir enklere å øke beløpet når de eksempelvis får seg en ekstra jobb.

Det du ikke må gjøre er å starte med et alt for stort beløp, for da ender du med å hente penger tilbake fra sparekontoen – og det er en vane man absolutt ikke vil lage seg. Start med det du tror du kan klare deg uten, etter noen måneder vil du være vant til å ikke ha beløpet tilgjengelig. Lag et fast trekk fra lønnskonto til sparekonto den dagen lønnen kommer inn på konto, så forsvinner beløpet før du ser det – og ser du det ikke så finnes det ikke, enkel psykologi.

Hemmelig sparing

I tillegg er vi stor fan av det vi liker å kalle for ”hemmelig sparing”. Det vil si en liten sum som du setter av hver måned til en konto eller et fond som du rett og slett glemmer av, du kan også ordne slik at en spesifikk konto ikke vises i nettbanken dersom det er enklere. Mange banker tilbyr jo også såkalt mikrospar, det vil si at det trekkes et gitt beløp hver gang du eks bruker kortet. Veldig enkelt og veldig smart!

Det er også noen som synes det er greit å spare på egen konto til ferie, og enkelte har til og med en egen konto for julegaver. Absolutt ikke dumt da desember er en relativt kostbar affære. Ved å ha spart litt hver måned, får du det litt romsligere i desember.

Hva er rett rekkefølge?

En gylden regel er å først sette av penger til sparing den dagen du får lønn, deretter fordeler du til regningskonto og så til brukskonto. Mange av oss gjør det motsatt vei, det vil si at vi setter av penger til sparing dersom vi tilfeldigvis har mer penger igjen når vi nærmer oss lønningsdag, men saken er at vi ofte da ikke får råd til å spare fordi vi har hatt så mye annet å bruke pengene på.

De aller fleste vil nok være enig i at selv om man hadde fått eks. 3000,- mer på konto hver måned, så hadde man neppe hatt særlig mer penger igjen likevel. Og det er jo rett og slett fordi det er gøy å bruke penger og det gir oss en deilig følelse av frihet.

Lån og sparing

Vær klar over at det å betale inn ekstra på lån nå når rentene er lave, også er en form for sparing og absolutt ikke dumt. Mange gjør den feilen at de øker forbruket når renten er lav fordi de har ”mer penger til overs”. Problemet oppstår den dagen renten går opp, for da må du plutselig redusere forbruket ditt – og DET er faktisk ganske vanskelig. Bare prøve en måned eller to….

Så til kjernen av spørsmålet….har du penger igjen på konto når det nærmer seg lønningsdag? Dersom kontoen er tom, men du satt av penger til sparing den dagen lønnen kom inn, så kan du trygt klappe deg selv på skulderen og svare et høyt og rungende JAAAAAAA!!

Likte du artikkelen? Følg oss gjerne på Facebook


Utvalgt innlegg
Siste innlegg