Hvorfor du bør ha en bufferkonto!

En bufferkonto er en konto der du har satt av penger til uforutsette utgifter eksempelvis dersom vaskemaskinen går i stykker, bilen plutselig må på verksted eller oppvaskmaskinen ryker. Og hvis du er skikkelig ”heldig”, så inntrer sakens iboende f…..skap – og alt skjer på en gang. Det er da det er godt å ha en solid bufferkonto stående.

Det er viktig å huske på at en bufferkonto ikke skal fungere som en hvilken som helst sparekonto, det vil si at penger som du setter av her IKKE skal brukes til ny sofa, ferie eller andre herligheter. Pengene skal være øremerket ”kriser” og skal være i tillegg til en ordinær sparekonto.

Utfordringen til de aller fleste er at når lønnen kommer inn på konto, så er den allerede disponert bort til månedens regninger og generelle forbruk. En uforutsett utgift som eksempelvis motorhavari vil da være en stor utfordring dersom du ikke har noe ekstra i bakhånden.

Så hvor stor bør en bufferkonto være?

Det er ingen eksakte svar på dette, men de fleste eksperter anbefaler en buffer på 2-3 netto månedslønner. Dette er et relativt høyt beløp, men likevel nødvendig, og du kommer til å være glad for det den dagen krisen er der. Se litt på hvor du er i livet. Er bilen gammel, er kjøleskap, oppvaskmaskin og fryseboks gammel? Da er sannsynligheten større for at det ryker og en bufferkonto vil være mer nødvendig. Har du stor familie, så vil det trolig også være smart med en solid bufferkonto.

Hvis du ikke har en bufferkonto fra før, så start i det små. Sett av et fast beløp hver måned og evt kan du sette inn litt ekstra på regningskontoen slik at du har en liten buffer der også.

Mange argumenterer med at renten er så lav at det ikke lønner seg å ha penger stående, og det er for så vidt riktig. Men en bufferkonto lager vi ikke for å få best mulig avkastning på renten, men for å ha litt i bakhånd dersom det oppstår uforutsette ting. En stor ulempe ved å ikke ha bufferkonto er at det da er lett å benytte kreditt for å komme seg ut av situasjonen, dette er ikke å anbefale da dette vil gjøre den økonomiske situasjonen enda dårligere.

Nedenfor ser dere resultatet fra spørreundersøkelsen, og det er gledelig at så mange svarer at de faktisk har en bufferkonto fra før. Nå vet dere forhåpentligvis også hvor stor den bør være.

Likte du artikkelen? Følg oss gjerne på Facebook


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square