Derfor bør du ha budsjett på brukskonto

I forrige artikkel skrev vi om viktigheten av å ha en egen konto for regninger og en egen for daglig drift. I undersøkelsen vi foretok var det 2 av 3 som sa at de allerede hadde egen regningskonto, men det vi ser videre er at det faktisk er flere som setter av penger til regningskonto selv om de ikke har en egen dedikert konto til dette. For de av dere som har et budsjett for regninger, men ikke har egen konto - lag en egen konto!

Men hvordan er det med daglig drift og det vi kaller brukskonto? Der er det bare 1 av 3 som setter av penger hver måned.

Dersom man ønsker bedre oversikt og kontroll over økonomien, så kan det være smart å ha budsjett både på regningskonto og på brukskonto, hvis ikke kan ting fort komme litt ut av kontroll. For hvordan vet du at du har brukt mer enn du skal, hvis du ikke vet hvor mye du kan bruke?

Så kommer det store spørsmålet, hvordan kan du finne ut hvor mye du bør sette av til daglig drift? Det beste er å gjøre det på samme måte som vi anbefalte for regningskonto. Gå gjennom forbruket for forrige år, finn ut hvor mye du brukte og del på 12. Du får da frem et snitt tall (budsjett-tall) som er det du må sette av DERSOM du skal ha samme forbruk som året før, dette kaller vi periodisering.

All erfaring tilsier at de fleste har et alt for stort forbruk på daglig drift, det være seg matvarer, klær, kafé og restaurant og all verdens duppeditter. For de aller fleste vil de kunne redusere forbruket ved å endre handlemønster ved innkjøp av matvarer og være litt mer bevisst generelt sett. Ta gjerne en titt på SIFO-modellen, denne modellen er et gjennomsnittlig standard budsjett som forteller litt om hvor mye en familie på x antall personer bør bruke på hhv mat og klær etc.

Ved å sette inn et fast beløp på brukskonto hver måned, vil du trolig bli mye mer bevisst på hva du bruker penger på fordi du vet at du kun har et gitt beløp du kan bruke, og forhåpentligvis tenker du deg litt ekstra om før du plukker med deg noe til kassen.

Å finne frem til budsjett-tallet er ikke så vanskelig, men det kan ta litt tid. Blir det for vanskelig, så tar du bare kontakt med oss – så kan vi hjelpe deg med det.

Grafene nedenfor viser hvordan svarene i undersøkelsen fordelte seg blant de spurte.

Likte du artikkelen? Følg oss gjerne på Facebook


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square